Despre rasa Airedale Terrier

Notoritatea Airedale Terrierului

Din 1945 incoace, Airedale Terrier a excelat in ringurile de frumusete, castigand de doua ori titlu suprem in Anglia, la Crufts, clasandu-se alta data pe locul al doilea, record depasit de putine rase.

Popularitatea sa in calitate de caine de companie a crescut vertiginos si in mediile urbane, Airedale Terrier-ul fiind un caine extrem de adaptabil, cu un temperament ludic irezistibil. Cu o atitudine tantosa si increzatoare, Airedale Terrier-ul se comporta cu nonsolanta fata de oricine, dar isi apara familia pana la sacrificiu, daca e nevoie. E foarte rabdator cu copiii, preferand sa se indeparteze de ei atunci cand acestia il necajesc peste masura. Are o vointa puternica, dar e tandru si afectuos cu familia sa. Curiozitatea Airedale Terrierului este atat de mare, incat nu se va lasa niciodata pana nu va explora o situatie pana la capat.

Airedale-ii sunt caini orientati spre oameni, vrand sa-si urmeze stapanul oriunde s-ar duce acesta. Se spune ca o conditie obligatorie pentru orice propietar de Airedale Terrier este simtul umorului. “Odata ce ai trait cu un Airedale, nu vei mai dori niciodata sa adopti alta rasa” mai spun iubitorii acestui caine vessel. Airedale-ul are reputatia de a fi un excelent caine de paza, fara a avea o natura agresiva. Oricine isi doreste un caine loial si intelligent, alert si intotdeauna gata de tumbe, va gasi intr-un Airedale Terrier cel mai nostim si atasat prieten.

Ingrijirea Airedale Terrierului

Ingrijirea Airedale Terrierului nu presupune mari eforturi, fiind un caine putin pretentios. Puternic si robust, un Airedale se imbolnaveste foarte rar. Cu o alimentatie corecta si cu un toaletaj corespunzator, riscul imbolnavirilor acestui caine scade considerabil. Si asa deoarece Airedale Terrierul, ca si alte rase de Terrieri sarmosi, este mai cu seama predispus unor afectiuni ale pielii. Airedale Terrierul are o piele mai uscata si o blana aspra si dura care nu naparleste atat de frecvent(considerent care face ca multi doritori de caini cu alergii la par sa-l prefere si sa-l recomanda si altora). Daca acest caine nu este ingrijit corespunzator(prin smulgerea periodica a parului), blana i se imbacseste, nu permite aerisirea pielii si, prin urmare, favorizeaza aparitia dermatitelor.

Cateva sfaturi practice pentru cei care doresc sa-si fotografieze puiul de Airedale Terrier:

Scoateti filmul din cutie si introduceti-l in aparat;
Scoateti cutia filmului din gura catelului si aruncati-o la gunoi;
Scoateti catelul din gunoi;
Alegeti un fundal potrivit pentru fotografie; Asezati aparatul pe trepied si fixati distanta; Gasiti puiul si scoateti-i soseta murdara din gura; Asezati puiul in locul ales si intoarceti-va la aparat; Lasati orice deoparte si tarati-va in genunchi prin incapere in cautarea puiului; Reglati din nou distanta cu o mana si aranjati puiul cu cealalta; Luati o bucata de carpa si stergeti lentila de amprentele de trufa; Scoateti blitzul din gura catelului si aruncati-l la gunoi; Dati pisica afara si puneti peroxid pe zgarietura de pe nasul catelului; Asezati revistele inapoi pe masuta de cafea; Atrageti atentia puiului cu o jucarie zgomotoasa; Aranjati-va ochelarii si verficati aparatul de stricaciuni; Sariti la timp si apucati puiul de ceafa explicandu-i:”nu aici, afara!”; Chemati pe cineva sa curete; Puneti-va ceva de baut intr-un pahar; Relaxati-va band ceva in speranta ca in cateva saptamani catelul va fi ceva mai manierat. Repetati exercitiul pana reuseste, presupunand ca va permiteti atatea filme foto.