Despre rasa

De ce este labradorul atat de popular...

Mai inainte de toate trebuie sa spunem ca Labradorul este un caine foarte sociabil, care cauta prezenta omului si, mai ales, a copiilor. Nu este un caracter dominant si, in plus, nu are nevoie de toaletare. El se "curata" singur! Nu este mic, dar este "binecrescut", astfel incat putem spune ca, in casa, ocupa mai putin spatiu decat o pisica. 

Un caine polivalent...

Se poate spune ca nu exista pe pamant rasa care sa fie atat de atasata de om si care sa nu poata trai fara a face parte din "haita" care este familia stapanului! Accepta cu usurinta ultimul loc in ierarhia acesteia si nu doreste altceva decat sa se afle mereu in prezenta dumneavoastra. Daca doriti doar un caine care sa va stea cuminte la picioare, zilnic, in momentele in care va relaxati si nu puteti sa-i acordati macar de trei ori pe saptamana cate 30 de minute de miscare, este mai bine sa uitati de Labrador!

Oferiti-i ceea ce iubeste el cel mai mult: posibilitatea sa inoate, sa aporteze din apa obiecte, sau efectuati impreuna activitati de diverse tipuri, cum ar fi exercitiile de subordonare, de agility, plimbari alaturi de dumneavoastra cu bicicleta, toate tratate ca o joaca!

Reputatia Labradorului nu mai are nevoie de recomandari, a fost testat si este utilizat in diverse domenii, incat polivalenta lui nu mai constituie un secret sau o surpriza pentru nimeni. Excelent aportor, el poate sa gaseasca o pasare pierduta pe sau sub suprafata apei si (ei bine, da!) poate plonja in adancime, tinandu-si respiratia mai multe secunde. Apa rece nu il sperie, datorita parului dens, care il protejeaza, uscandu-se totodata foarte repede, astfel incat cainele nu ajunge niciodata sa se ude pana la piele. El se descurca la fel de bine si pe "terra ferma". Labradorul munceste pentru stapanul sau, conducandu-se fie dupa semnele vizuale, fie dupa cele auditive, pe o distanta de pana la 150 de metri. La solicitarea acestuia, cainele poate cauta vanatul cazut, intr-o cheta in zig-zag. Daca doua pasari au cazut sub focul de arma, el va memora locurile si le va aporta in ordinea in care acestea au atins pamantul.

Aptitudinile sale il recomanda, de asemenea, ca ghid fara pereche pentru nevazatori, atat in oras, cat si in locuri necunoscute. El este de mare ajutor si ca insotitor pentru persoanele handicapate motor, acompaniind carucioarele, deschizand si inchizand usile. La toate acestea se adauga serviciile prestate in folosul comunitatii prin detectarea de explozivi, droguri, cautarea de persoane disparute.

Este un minunat companion al copiilor, un adevarat frate mai mare, care le suporta asalturile mai mult sau mai putin tandre, cu multa rabdare, chiar stoicism.

Nu pot incheia fara cateva referiri la alimentatia Labradorului. El este un adevarat gurmand! Inghite tot ceea ce i se pune in fata! Atentie la dieta, pentru ca aceasta rasa este predispusa la obezitate, boala care, ca si necazul, nu vine niciodata singura. Moderatia in alimentatie si miscarea sunt cele mai bune arme pentru a-l pastra sanatos, vesel si iubitor pe acest "frate" al omului!