Standard

Aspect general...

Labradorul este un caine foarte activ, cu un craniu lat si un corp bine construit; regiunea lombara este scurta. Pieptul este bine coborat, iar coastele sunt bine dezvoltate; regiunea salelor si trenul posterior sunt largi si puternice.

Comportament/caracter...

Echilibrat din punct de vedere temperamental, foarte agil, Labradorul este mare amator de apa, fiind dotat cu un nas excelent si o gura fina. Companion fidel, capabil sa se adapteze la orice conditii, el este nu doar inteligent, ci si atasat si docil. Acest caine nu cere altceva decat sa-i faca pe plac stapanului. Prietenos, nu manifesta nici urma de agresivitate, dar nici timiditate excesiva.

Capul...

Craniul este lat, bine conturat, obrajii nefiind carnosi. Stopul este bine marcat. Trufa este lata, iar narile bine dezvoltate. Botul, puternic, nu are forma de fluier.

Maxilarele...

De lungime medie, sunt puternice, la fel ca si dantura, care prezinta o muscatura in foarfece perfecta, regulata si completa. Aceasta inseamna ca incisivii superiori ii acopera complet pe cei inferiori, intr-un contact riguros, fiind implantati perpendicular pe maxilare.

Ochii...

Au dimensiuni medii, exprimand inteligenta si un temperament echilibrat; sunt maro sau de culoarea alunei.

Urechile...

Nici mari si nici grele, atarna apropiate de cap si sunt prinse relativ spre spate.

Gatul...

Puternic si solid, este inserat pe umerii bine pozitionati.

Corpul...

Linia spatelui este orizontala; regiunea lombara este lata, scurta si puternica; pieptul este lat si bine coborat, iar coastele sunt arcuite in forma de butoi.

Coada...

Constituie o caracteristica specifica rasei: foarte groasa la baza, se subtiaza treptat spre varf; are o lungime medie, nefiind acoperita cu franjuri, dar bine imbracata cu par scurt, dens si gros, ceea ce-i da un aspect rotunjit; este denumita si "coada de castor". Poate fi purtata vesel, dar nu trebuie sa se curbeze peste spate.

Membrele anterioare...

Au  osatura corecta. Indiferent daca sunt privite din fata sau din profil, apar drepte de la coate pana la sol. Umerii sunt lungi si oblici.

Membrele posterioare...

Bine dezvoltate; crupa nu este inclinata spre coada. Genunchii sunt bine angulati, iar jaretii bine coborati. Jaretii de vaca nu sunt de dorit.

Labele...

Rotunde, compacte; degetele sunt bine cambrate, iar cuzinetii plantari bine dezvoltati.

Alura...

Miscarea este degajata, acoperind bine terenul. Membrele anterioare si cele posterioare se deplaseaza in planuri paralele cu axa corpului.

Roba...

Blana reprezinta o alta trasatura distinctiva a Labradorului. Parul este scurt si dens, fara onduleuri sau franjuri. La atingere, da impresia de aspru; subparul este rezistent la intemperii.

Culoarea...

Neagra, galbena sau maro (de culoarea ficatului sau a ciocolatei) in intregime. Varietatea galbena poate avea nuante de la crem deschis pana la roscat (culoarea vulpii). Se accepta o mica pata alba pe piept.

Dimensiuni...

La masculi, inaltimea la greaban considerata ideala este de 56-57 de cm, iar la femele - 54-56 de cm.

Defecte...

Orice abatere de la caracteristicile descrise anterior este considerata defect si va fi penalizata in functie de gravitate..

N.B....

Masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal, coborate complet in scrot.