Despre rasa Ceskoslovensky Vlcak
Informatii ciobanesc cehoslovac, lup ceh, wolfdog
In 1955, armata cehoslovaca a inceput un program de experimente biologice, in cadrul caruia s-a incercat obtinerea unei rase nationale noi, prin incrucisarea dintre Ciobanescul German si lupul carpatin. Astfel, a aparut Ciobanescul Cehoslovac. El este un caine cu temperament puternic, un caine de lucru excelent, folosit chiar si la paza frontierelor.
Ideea creari acestei rase a apartinut inginerului ceh Karel Hartl, care a inceput munca de selectie pe cand lucra in cadrul serviciului de graniceri in orasul Libejovice. Primele incercari de incrucisare intre femela de lup Brita si un mascul de Ciobanesc German au esuat, dar aceasi lupoaica a fost imperecheata cu cainele Cezar z Brezoveho, obtinanduse prima progenitura a acestei perechi insolite, pe 26 mai 1958. Zece ani mai tarziu, tot in Cehoslovacia, s-a obtinut o alta linie, din lupul Argo si femela de Ciobanesc German Astra z SNB in canisele politiei din Bychory. Diferentele anatomice si fiziologice intre exemplarele obtinuteprin aceasta incrucisare au fost examinate cu atentie. Au fost testate aptitudinile lor pentru dresaj, iar puii care au aratat aceste capacitati au fost pastrati pentru incrucisarea cu Ciobanesti Germani din alte linii de sange. In a doua generatie au fost caini care au putut fi antrenati, iar cei din a treia generatie au fost deja luati in serviciu in cadrul trupelor de graniceri.
Crescatorii din fosta Cehoslovacie au avut de suportat presiuni politice pentru a produce caini apti de lucru in cadrul armatei, mai putin cei din Slovacia, care au putut sa lucreze la omogenizarea caracterelor pentru a face posibila standardizarea noii rase.
Contributia crescatorilor slovaci nu a fost neglijata, iar numele initial al rasei, Ciobanesc Ceh, a fost inlocuit cu cel de Ciobanesc Cehoslovac, sub care a si fost omologat. Incepand din anul 1983, selectia pentru perfectionarea calitatilor s-a facut numai in cadrul rasei, fara aport de sange strain.
Selectia pentru obtinerea si perfectionarea Ciobanescului Cehoslovac a fost preocuparea civililor, desi cainii produsi erau preluati de armata. In ciuda eforturilor crescatorilor civili, mai ales ale creatorului rasei, inginerul Karel Hartl, Ciobanescul Cehoslovac nu a fost recunoscut si inregistrat in Cartea de Origini nationala o lunga perioada de timp. Abia in 1982 au fost inregistrati primii 43 de Ciobanesti Cehoslovaci. In urmatorii 10 ani, numarul de exemplare inregistrate in tara de origine a crescut puternic, ajungandu-se la 1553. In 1989, rasa a fost recunoscuta provizoriu de catre Federatia Chinologica Internationala. Recunoasterea definitiva a venit in 1999, la sedinta FCI tinuta cu ocazia Campionatului Mondial din Mexic.