Standard Airedale Terrier
Aspect general:
Este cel mai mare dintre terrierii englezi. Un caine musculos, activ, destul de compact, fara a fi prea inalt sau a avea corpul prea lung.
Caracteristici:
Expresie darza, rapid in miscari, mereu alert. Caracterul este exprimat prin expresia ochilor, prin portul urechilor si prin coada ridicata.
Temperament:
Airedale Terrier nu au probleme cu copii daca de mici au fost invatati sa se joace si sa fie sociabili, desi ar putea sa se joace intr-un mod prea dur cu cei mici.Cainii din aceasta rasa trebuie sa se simta iubiti si respectati. Sunt curajosi si protectivi. Cu cei straini sunt moderati ca semne de prietenie. Au o puternica dorinta de a place. Sunt inteligenti, placuti si loiali. Pot fi dresati la cel mai inalt nivel, datorita gradului de supunere mare de care pot da dovada. Le place sa se joace foarte mult cand sunt catei. Daca nu sunt dresati cum trebuie, pot avea un caracter aspru. Trebuie sa invete sa asculte de comenzi, pentru ca au tendinta de a deveni ei sefi in familie, ducand la neascultare si la un caracter cu o personalitate proprie. Nu sunt dificil de dresat, dar nu raspund la metode de dresaj aspre. Airedale Terrier este un caine suficient de inteligent ca sa priceapa repede ce are de facut, dar daca ii ceri asta iar si iar s-ar putea sa refuze. Incearca sa faci din fiecare exercitiu o intrecere, cu multe variatii. Daca dresorul este priceput, acest caine se comporta foarte bine in numeroase domenii, inclusiv aparare. Se comporta bine in general in compania altor animale de casa, inclusiv pisici, dar uneori incerca sa se impuna si sa domine ceilalti caini. Aceasta depinde de dresajul pe care l-au primit si de personalitatea fiecarui caine. Airedale Terrier nu este recomandat pentru viata de apartament. Sunt caini foarte activi si le trebuie cel putin o curte de dimensiuni medii.
Aceasta rasa a fost crescuta pentru munca activa, si de aceea au nevoie de multa miscare. Multora le place sa se joace cu mingea, sa inoate sau sa aduca obiecte. Ajunsi la maturitate alearga bucurosi alaturi de bicicleta. Fara indeajunsa atentie si exercitiu Airedale Terrier va deveni nelinistit, agitat, se va plictisi si se va baga singur in belea.
Capul si craniul:
Craniul lung si plat, nu prea lat intre urechi, ingustindu-se usor spre ochi. Echilibrat, fara o diferenta vizibila de lungime intre partea craniana si cea nazala. Fara riduri, cu un stop aproape invizibil; pometi plati, fara ingrosari. Botul trebuie sa fie plin inaintea ochilor, nu adancit sau plat, nici ingustat brusc sub ochi, ci modelat cu delicatete, pentru a evita aspectul ascutit inexpresiv. Maxilarele superior si inferior adanci, puternice, tari si musculoase, taria botului fiind o cerinta importanta. Fara o dezvoltare excesiva a maxilarelor, care ar da pometilor un aspect rotunjit, umflat, pometii proeminenti fiind de nedorit. Buzele bine inchise, trufa neagra.
Ochii:
De culoare inchisa, neproeminenti, cu expresie tipica de terrier, vigilenti si inteligenti. Ochii de culoare deschisa sau proeminenti constituie defect grav.
Urechile:
In forma de V, purtate lateral, mici, dar proportionale cu marimea cainelui. Linia superioara a indoiturii urechii – usor deasupra nivelului craniului. Urechile cazute sau prinse prea sus constituie defect grav.
Muscatura:
Dinti puternici. Maxilare puternice. Muscatura in foarfece. Incisivii superiori se suprapun fara distanta peste cei inferiori, fiind preferabil ca insertia acestora sa fie perpendiculara pe maxilar, dar se accepta si o muscatura in cleste. Prognatismul inferior sau superior nu se admite.
Gatul:
Uscat, musculos, de lungime si grosime moderata, largindu-se gradat spre umeri, fara salba.
Trenul anterior:
Umeri lungi, plasati bine inapoi, inclinati oblic spre spate, omoplati plati. Bratele perfect drepte, cu osatura puternica. Coatele perpendiculare pe corp se misca cu usurinta pe langa acesta.
Corpul:
Spate scurt, puternic, drept si orizontal, fara moliciune. Salele musculoase. Coastele bine arcuite. La exemplarele scurt legate si cu coastele bine arcuite, spatiul dintre ultima coasta si solduri este mic. La exemplarele larg legate se va observa moliciune. Piept adanc (aproximativ la nivelul coatelor), dar nu larg.
Trenul posterior:
Coapsele lungi si puternice, cu gamba musculoasa, cu genunchi bine angulati, care nu se rasucesc nici inauntru, nici inafara. Jaretii bine coborati, paraleli intre ei, priviti din spate.
Labele:
Mici, rotunde si compacte, cu pernite carnoase si elastice; degetele moderat arcuite nu se rasucesc nici inauntru, nici inafara.
Coada:
Prinsa sus si purtata vesel, nu se curbeaza pe spate. Puternica si de grosime moderata. La o coada cupata, varful trebuie sa fie la aproximativ aceeasi inaltime cu punctul superior al craniului.
Miscarea:
Membrele purtate drept inainte. Bratele se misca liber, paralel cu laturile corpului. Privite din fata, bratele ar trebui sa formeze o continuare a liniei drepte a frontului, cu labele la aceeasi distanta intre ele ca si coatele. Forta de propulsie este data de membrele posterioare.
Parul:
Aspru, dens si sarmos, nu atat de lung incat sa para zburlit. Drept si lipit de corp, acopera corpul si picioarele. Parul de acoperire aspru, sarmos si tare, subparul mai scurt si mai moale. Parul cel mai aspru este creponat sau doar usor in valuri; parul cret sau moale este total indezirabil.
Culoarea:
Pe corp saua este neagra sau inspicata, la fel partea superioara a gatului si a cozii. Toate celelalte parti sunt aramii. Urechile pot avea o tenta mai inchisa de roscat si umbre aramii pot de asemenea aparea in jurul gatului, precum si in partile laterale ale craniului. Cateva fire albe intre membrele anterioare sunt acceptabile.
Talia:
Inaltimea: masculii – aproximativ 58-61 de centimetri la greaban. Femelele -aproximativ 56-59 cm.
Defecte:
Orice abatere de la punctele de mai sus va fi considerata defect, iar penalizarea se va face direct proportional cu gravitatea abaterii.
Nota:
Masculii trebuie sa aiba doua testicule evidente si complet coborate in scrot.